Parfüm dünyasında “burun” olarak da anılan parfümörler, koku yaratma sanatı ve ustalığı ile tanınan uzmanlardır. İnce bir koku alma duyusuna ve koku kompozisyonları oluşturma yeteneğine sahip parfümörler, soyut kavramları ve duyguları koku aracılığıyla aktarma becerisine sahiptir. Onlar, tıpkı bir ressamın tuvalde renkleri bir araya getirmesi gibi, koku estetiği üzerine derinlemesine eğitim alarak bir sanatçının yaratıcılığına erişirler. Ancak işin sanatsal yönünün yanı sıra, parfümörlerin geniş bir koku bileşenleri bilgisine sahip olmaları ve bu bileşenlerin bir araya geldiğinde nasıl değişim geçirdiğini bilmeleri gerekir.

Parfümörlük Eğitimi

Günümüzde birçok parfümör, profesyonel eğitimden geçerken, geçmişte bu mesleği öğrenmenin yolu daha çok çıraklık sistemiyle ilerliyordu. Parfümör adayları bir başka usta parfümörün yanında teknisyen ya da kimyager olarak çalışarak bu zanaati öğrenirlerdi. Ancak sektöre doğrudan giriş nadirdi; çoğu zaman mesleki bağlantılar aracılığıyla parfümörlük dünyasına adım atarlardı. Bu çıraklık eğitimi, ortalama üç yıl sürerdi.

1970 yılında Fransa’da ISIPCA’nın parfümeri eğitimi sunmaya başlamasıyla, parfümörlük için profesyonel bir eğitim fırsatı doğdu. Günümüzde ise ISIPCA dışında, PerfumersWorld gibi okullar ve üniversiteler de çevrimiçi ve yüz yüze kurslarla bu alanda resmi eğitimler sunuyor. Bunun yanı sıra, Grasse Parfümeri Enstitüsü gibi dünyaca ünlü parfüm okulları, öğrencilere kimya ya da eczacılık altyapısıyla kabul şartı koyuyor.

Givaudan, International Flavors and Fragrances (IFF) ve Symrise gibi büyük parfüm şirketleri ise kendi bünyelerinde parfüm okulları işletiyor; ancak bu okullara kabul edilmek için mevcut çalışanlar arasından tavsiye edilmek gerekiyor.

Parfümörün Çalışma Alanı

Parfümörlerin büyük bir kısmı, Givaudan, Firmenich, IFF, Mane ve Symrise gibi büyük parfüm firmalarında çalışır. Bu parfüm devleri, parfümörlere projeye başlarken genellikle moda evlerinden ya da büyük şirketlerden gelen brifinglerle görev verir. Bu brifing, istenilen parfümün duygusal etkisini ya da çağrışımlarını, kullanılacak koku yağlarının limitlerini ve maliyetini detaylandırır. Parfümör bu doğrultuda birden fazla formül geliştirerek, müşterinin istediği duyguyu yakalamaya çalışır. Süreç, birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir ve çeşitli kültürel veya pazar araştırmaları içerir.

Bir diğer çalışma biçimi ise daha bağımsız çalışan veya kendi parfüm evini işleten parfümörlerin tercihidir. Bu tür parfümörler genellikle doğrudan bir müşteri talebine bağlı kalmaksızın özgürce kompozisyonlarını yaratırlar ve sonrasında bu parfümleri piyasaya sürerler.

Parfümörlerin Tanınması

Uzun yıllar boyunca parfümler, yalnızca marka ismiyle bilinirken, parfümörler genellikle geri planda kalmıştır. Ancak 2000 yılında Frédéric Malle, piyasaya sürdüğü parfümlerde, her bir parfümün yaratıcısı olan parfümörlerin isimlerini şişelere ekleyerek bu alanda bir devrim yaptı. Bu, parfümörlerin nihayet parfüm dünyasında hak ettikleri ilgiyi ve takdiri görmelerine zemin hazırladı. Günümüzde, parfümörler bir parfüm mesajının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmekte ve bu sanatçılarla ilgili merak giderek artmaktadır.

Parfüm yaratma sürecinin arkasındaki bu sanatçıların hikayeleri, günümüzde birçok parfüm meraklısını etkiliyor. Parfümörlerin bilgi, yaratıcılık ve bilimle şekillenen bu yolculuğu, parfümlerine ruh katarak onları çok daha özel hale getiriyor.

Eğitim için bilgi: www.nosetonose.net/class